Testverslag TS Bravo van Alrendo Motorcycles

2 april 2022

Samen met onze collega van BMS E-Motorrijder hebben we de TS Bravo van Alrendo Motorcycles getest in Nederland.
Tekst: Andrew Thijssen | Foto’s: Guy Salens


English version at THE PACK | Alrendo Motorcycles is een Chinese startup gevestigd in Wuxi en wil , zoals ze zelf zegt , laten zien dat elektrische tweewielers nog leuker zijn dan de fossiele motorfietsen van onze voorouders. Het nieuwe merk bestaat pas sinds 2019. Alrendo wil het eerste motorfietsmerk zijn dat elektrische forens en binnenkort ook superbikes aanbiedt voor een lagere prijs dan de fossiele motorfietsen. De TS Bravo is een lichte motorfiets, die valt onder de 11 kW-klasse in Europa. In Nederland kan iedereen met een A1 rijbewijs op deze motorfiets rijden.

Dit is vooral interessant voor inwoners van landen als België, Spanje en Griekenland. Hier mag met een B rijbewijs op deze motoren gereden worden. In een aantal Europese landen zoals België, Spanje en Griekenland geldt de ´Europese Derde Rijbewijsrichtlijn´. Hierbij is het mogelijk met een lichte laagvermogen motorfiets te rijden met een B rijbewijs.


De TS Bravo is voorzien van een vloeistof gekoelde borstelloze elektromotor. Deze is gemonteerd voor het draaipunt van de achterbrug . Deze motor heeft een piek vermogen van 20 kW en een nominaal vermogen van 11 kW. Dit vermogen wordt zonder tussenkomst van een versnellingsbak rechtstreeks via een 25 mm “Gates” 88T riem naar het achterwiel gebracht. Bijzonder en ongekend voor een A1 motorfiets is het koppel van maar liefst 117 Nm. De controller is geïntegreerd in het vloeistof koelsysteem wat ten goede komt van de levensduur. In dit demo model zit nog een 16,7 kWh batterij maar in alle volgende series zit een 17.4 kWh batterij die is voorzien van efficiënte Farasis cellen. De opgegeven range is: 419 km à 50 km/u (stad), 250 km à 80 km/u en 150 km) à 120 km/u. Opladen kan via een 230 V stopcontact, dat duurt ongeveer 6 uur en is vooral bedoeld voor het nachtelijk laden. Ook kan je de TS Bravo laden aan een meerfase laadpaal met 3,8 kW wat de laadtijd verkort tot 3,7 uur.

TS Bravo Alrendo Motorcycles

De Alrendo TS Bravo heeft een gewicht van 249 kg, heeft een buizenframe wat zorgt voor de stabiliteit en stijfheid van de motorfiets. De voorvork is een 41 mm UPSD exemplaar waarvan de vering instelbaar is. Aan de achterzijde vind je een eenvoudige en instelbare monoshock . Bij laatst genoemde is alleen de veervoorspanning instelbaar. De 17-inch wielen zijn voorzien van een 120 mm voorband en een brede 180 mm achterband. Remmen doe je met twee remhendels aan het stuur. Dubbele 300 mm schijven met twee radiaal gemonteerde 4 zuiger remklauwen uit eigen huis in het voorwiel en een enkele 240 mm schijf achter brengen de TS Bravo tot stilstand. Uiteraard zijn deze remmen voorzien van ABS. Veder is de Alrendo voorzien van LED verlichting en LED knipperlichten. De gebruikersinterface is zichtbaar op een 7 inch TFT-scherm waarmee je in een oogopslag alle benodigde informatie kunt aflezen. Een snelheidsmeter, kilometerteller, batterijlading en knipperlichtindicatie en een USB poort. De Alrendo TS Bravo heeft 3 rijmodi , ECO, City en Sport. Om de motor in te parkeren is er ook nog een achteruit- en stapvoets voorwaartsmodus aan boord. Wij reden in een week tijd 750 km met de Alrendo TS Bravo.

TS Bravo - Alrendo Motorcycles

Bij de eerste aanblik van de Alrendo TS Bravo verwacht je niet te maken te hebben met een 11 kW /A1 motorfiets. De motor heeft de afmetingen van een 750 cc cruiser. De motorfiets is zo conventioneel mogelijk opgebouwd compleet met tank en tankdop. Onder deze tankdop bevindt zich de laadplug. De Alrendo is duidelijk gemaakt voor een breed publiek. De moderne fraai gevormde LED koplamp in combinatie met het breed uitlopende tank en het cruiser stuur geeft de motor een gespierde aanblik. De afwerking van de motorfiets is keurig op een remleiding na wat net het voorspatbord raakt en de grondspoiler die niet is meegespoten aan de binnenzijde. De zit op de motor is rechtop wat vooral komt door het hoge stuur. De voetsteunen staan redelijk naar voren wat past bij een “cruiserzit”. Het zadel is vrij dun maar heeft een prettige niet te harde zit. Het hoge eigen gewicht voel je wel maar zit heel laag en past bij de afmetingen van de motorfiets. Je zet de motor via een conventioneel contactslot op “contact”. Op de tablet verschijnt de benodigde informatie. De motor activeer je via een start knop zoals we kennen op de linker stuurhelft.

TS Bravo Alrendo Motorcycles

Er zijn 3 rij modi die je kunt instellen via een schuif knop op de rechterstuurhelft. Verwacht met de 11 kW (15 pk ) aan boord geen snelheidsmonster. De Eco stand is bedoeld voor stads gebruik, de topsnelheid is maximaal 60 km/u. Ook komt de Alrendo dan heel rustig van de plek. Genoeg om met het verkeer mee te rijden. De City stand is, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, bedoeld voor de secundaire wegen. De topsnelheid is dan maximaal 105 km/u. In de sportstand heb je het volle vermogen tot je beschikking. Dan kun je met wat geduld 135 km/ u op de goed afleesbare tablet aflezen. Meer dan voldoende in het huidige verkeer. Voordeel van de elektrische aandrijving is dat je rustig op topvermogen kunt rijden zonder het gevoel van overbelasting van de motor. Het koppel van 117 Nm zorgt er voor dat je verrassend vlot kan doorrijden en inhalen bij de geldende snelheidsnormen. Het zicht in de hoog gepositioneerde spiegels is goed en uiteraard trillingvrij. Het eenvoudig uitgevoerde maar goede kwaliteit knoppenwerk op het stuur zijn logisch te bedienen. De weergave van de richtingaanwijzer mag bij daglicht duidelijker. In de avond is de lichtbundel van de LED koplamp matig.

TS Bravo - Alrendo Motorcycles

De R modus op de linker stuurhelft is de “achteruitversnelling”, op de rechter stuurhelft vind je een “kruipstand”. Deze zijn handig bij het manoeuvreren van de motorfiets in nauwe ruimtes. Zodra je het “gas” open draait komt de TS Bravo rustig uit de startblokken en trekt heel constant maar, vooral erg geruisloos door naar de top van de ingestelde modus. Omdat de motor en riemaandrijving erg stil zijn is het, zeker op een vlak wegdek, extra opletten voor fietsers en voetgangers. De Alrendo TS Bravo stuurt erg gemakkelijk en licht door het laag geplaatste gewicht. Remmen doet de motorfiets goed, de voorrem zou iets directer mogen aangrijpen, dit heeft waarschijnlijk te maken met de nog zeer maagdelijke kilometer stand. De draaicirkel van de Alrendo TS Bravo is ondanks zijn lange wielbasis, lekker kort wat weer ten goede komt voor stadsgebruik. Er is wat bergruimte aan boord onder het afneembare duo zitje. Maar dat is niet meer dan om wat papierwerk in op te bergen.

TS Bravo - Alrendo Motorcycles

De Alrendo TS Bravo is in principe gemaakt voor het rijden in en om de stad en woon-werk, maar ook buiten de stad kun je ermee uit de voeten. Bij voorkeur rijd je over 80 km/ wegen, maar ook rijden op de snelweg is goed mogelijk. De range met alleen stadsverkeer hebben we niet geprobeerd maar zal heel aardig in de buurt van de opgegeven waarden komen gezien onze andere range tests. De combinatie snel en binnenweg reden we met een buitentemperatuur van 10° Celcius. 


  • Een rit van 131 kilometer, waarvan 60 km snelweg meerijdend met het verkeer op de linkerbaan, resulteerde bij aankomst in batterij restcapaciteit van 11% (= 30 km). 
  • Een rit van 145 km , waarvan 130 km snelweg bij een buiten temp 7°C en de +/- geldende max snelheid van 100 km/u resulteerde bij aankomst in een batterij restcapaciteit van 8% batterij (= 22 km.)
  • Een rit van 160 km bij een buiten temperatuur van 7°C over uitsluitend B wegen resulteerde bij aankomst in een batterij rest capaciteit van 10% (= 25 km)
TS Bravo Alrendo Motorcycles

Vanaf het "rode gebied" (= 20% batterij status) gaat de Alrendo langzaam maar zeker in een "limb modus". Dat wil zeggen dat er langzaam aan steeds minder vermogen geleverd wordt. Bij 10% is de max snelheid zo'n 65- 70 km/u. Zo kun je altijd een laadpunt halen. De Alrendo TS Bravo kan je laden aan elk stopcontact, je moet daarvoor wel een Shucko type 2 kabel meenemen. Voor de Type2 laadpaal kabel geldt hetzelfde. Er is geen bergruimte voor aanwezig, daarvoor zal je een rugzak moeten meenemen, mocht je verder weg willen. Overigens, Alrendo werkt aan optionele accessoire set.


Conclusie


De Alrendo TS Bravo breekt met het vooroordeel dat elektrische motorfietsen er saai of futuristisch uitzien. De motorfiets ziet er goed uit en zit goed in elkaar. De motorfiets is voorzien van prima remmen en is goed handelbaar. Ondanks dat het een A1 motorfiets is, is de TS Bravo dat niet op alle vlakken. Denk aan afmetingen, gewicht, trekkracht, direct daarmee samenhangend de prima rijdbaarheid. Vooral op de snelweg. Hierdoor is de TS Bravo een opvallend stuk volwassener dan een 11 kW ICE versie. Een normaal laadsnoer voor aan het stopcontact was handiger geweest, ook eventuele bergruimte op de plaats van de tank waar nu de laadstekker zit. De laadsnelheid is niet geschikt voor lange ritten. Wel als je langere stops maakt. Bv tijdens je werk of als je een bezoek aan iemand brengt.

Testverslag MCR-M van ovaobike
9 augustus 2022
Onder de merknaam "ovaobike" - zonder hoofdletter - brengt Ottobike een serie van 3 elektrische straatmotorfietsen: de MCR-H, MCR-M en de éénzitter MCR- S. De ovaobike MCR-M is het onderwerp van deze test review.
Motorguy - investeerders gezocht Cargo-ped Benjamin Surain
3 mei 2022
Dit Cargo-ped-project bevindt zich in een afrondende fase en we zijn op zoek naar investeerders die kunnen helpen dit nieuwe concept van een duurzaam elektrisch vrachtvoertuig te commercialiseren. Benjamin Surain werkt samen met “Motorguy” Guy Salens van THE PACK om zijn concepten te presenteren aan investeerders en bedrijven die geïnteresseerd zijn in e-mobiliteitsprojecten. Serieuze kandidaten kunnen contact opnemen met Guy Salens via hello@motorguy.eu om verdere actie te bespreken.
22 april 2022
[English version below] We ontdekten de mooiste Super Soco in Blankenberge aan de Belgische kust. De Belgische ontwerper Benjamin Surain nodigde Motorguy van THE PACK uit om zijn speciale project op maat voor een particuliere klant te presenteren. Gebaseerd op een TC Max Super Soco, heeft Ben de TC volledig omgebouwd tot een minimalistische café racer genaamd "Nuit". Indien u ook interesse heeft in een custom-made elektrische motorfiets, laat het me weten via hello@motorguy.eu | Motorguy heeft een unieke samenwerking met Benjamin Surain.
ovaobike stelt haar MCR street versies voor in Nederland
2 april 2022
Begin november 2021, THE PACK en Electric Motorbikes waren uitgenodigd om de nieuwe Street-range motorfietsen van ovaobike te komen bekijken én even uit te testen.
Andrew Thijssen (en dochter) maakten een testverslag over de Nederlandse BREKR
2 april 2022
Bromfietsen kennen we vooral van vroeger. Maar Nederland is weer een bromfietsmerk rijker, uiteraard geheel naar hedendaagse normen want deze uit de Achterhoek afkomstige "brommer" heet BREKR en wordt elektrisch aangedreven.
BLUTZ3000X van Blitz Motors
1 april 2022
THE PACK was benieuwd naar hun elektrische scooter en het was dan ook leuk om te horen dat we de robuste en stoer uitziende elektrische scooter BLITZ3000X een week lang mochten uitproberen. Dit model heeft 2 versies: een L1 (max 45 km/u) en L3 (max 90 km/u). Wij hebben de “motorfiets” versie kunnen testen in een matzwarte uitvoering, een zeer stijlvolle verschijning.
THE PACK testte de e-track van het Spaanse merk Pursang Motorcycles
1 april 2022
De e-track is een zeer stijlvolle en modulaire motorfiets van Pursang Motorcycles: ideaal geschikt voor woon-werk verkeer maar je kan er ook mee op dagtrip, zowel op asfalt als (een beetje) onverhard.
Testverslag Zero SR/S van Zero Motorcycles model 2020
31 maart 2022
Zero Motorcycles heeft in de 14 jaar dat het merk bestaat al serieuze modellen op de markt gezet. Modellen die zeker de laatste jaren ook praktisch inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en tourritten. Met de SR/S kan je nu sportief gaan touren ...